Puhelin: 040 910 9070 tai 040 555 1136 | Sähköposti: info "at" jepp.fi

Puiden kunnon tarkistaminen

Jepp piha ja puutarhapalvelut puidenhoito

Miten tarkastaa puusi?

Ennenkuin päätät puusi kaadosta, tutki puu itse silmämääräisesti. Puun kunnon voi tutkia helposti keväällä tai kesällä.

  • Onko kuivia oksia? Jos kyseessä on mänty, kaikki neulaset ovat ruskeita kuolleessa oksassa.
  • Onko latvus harventunut?
  • Onko havupuun oksisto harventunut?
  • Onko halkeamia tai kääpiä? ( Koivussa tarkista erityisesti haarojen keskiosat)
  • Kasvaako puu normaalisti kasvukauden aikana?
  • Tarkkaile, onko rungossa kaarnattomia kohtia. Kaarnan puuttuminen tai vaurioituminen voi olla merkki kuoliutuneesta kohdasta tai sienitaudista.
  • Pitkä pystysuuntainan viiru, jossa kaarna on vioittunut voi olla merkki salamaniskusta.


Tarkasta erityisesti myrskyn jälkeen, onko puussa katkenneita oksia. Katkenneita oksia ei välttäämättä heti huomaa,ja myrskyn jälkeen voi mennä kuukausikin ennekuin lehdet alkavat lakaistua. Hyönteiset hyökkäävät sellaisen puun kimppuun jossa on lahoa tai muu tauti. Ne jättävät jälkeensä erittäin hienoa vaaleaa purua. Muurahaiset eivät tapa puuta, mutta porautuvat lahoon puuhun ja tuovat lahoa puuainesta ulos. Muurahaisten kuljettama puru on karkeampaa kuin muiden hyönteisten.


Monihaarainen puu


Monihaaraiset puut on tarkastettava koska haarautumiskohta voi olla ongelmallinen. U-muotoiset haaraumakohdat ovat kestävämpiä kuin v-muotoiset. Synteettisestä materiaalista valmistettu tuki voidaan asentaa estämään puun repeämistä kovalla tuulella, jos puun runko on kaksihaarainen. Tuki antaa puulle mekaanista tukea.

Siisti aluskasvillisuus puun ympäriltä ja juuriston kohdalta. Kasvaako juurten kohdalla sieniä tai onko maa koholla? Jos epäilet, että puussasi on lahoa tai se on ontto, puun kunto voidaan tutkia luotettavasti resistografilla. Hyvin ohut poranterä työnnetään puun sisään. Laite mittaa graafisesti vastuksen, kun terä porautuu puuhun. Tutkimus ei vahingoita puuta mutta kertoo, onko puussa lahoa tai onko puu kokonaan ontto.

Tutki puusi itse silmämääräisesti, tai ota yhteyttä meihin!